maanantai 1. elokuuta 2011

Pilli

Hankin Akulle pillin, jolla olisi tarkoitus opettaa kauko-ohjattuna ainakin luoksetulo ja pysähtyminen. Tämä on ainakin metsässä tarpeellinen taito, pillin ääni kantaa paremmin kuin meikäläisen karjaisu ( joka voi koiraan vaikuttaa negatiivisesti, sitä kun tulee ärhäkkäämmin ääneltyä välillä ).

Pilliohjeita löytyy mm. noutajien koulutusohjeista, koska pilliä käytetään niillä linnustuksessa paljon. Tässä ote yhdestä tekstistä

Pilli
Monet kasvattajat ovat käyttäneet pilliä jo pennuille, kun niitä on kutsuttu syömään. Yksinkertaiset pillitykset ovat yleensä luoksetulovihellys ja koiran pysäyttäminen pillillä (istumaan tai seisomaan). Lisäksi yleisesti käytetään pilliä huomiomerkkinä (koira ottaa kontaktin ohjaajaan) ja lähihaussa (koira on esim. lähetetty linjalle ja ohjaaja antaa lähihakuvihellyksen kun koira on riistan lähellä).
Luoksetulo (piiiiip – piiiip tai piipiipiipiipiip)
Luoksetulossa käytetään usein kahta pitkää vihellystä peräkkäin tai useita lyhyitä vihellyksiä peräkkäin. Luoksetulovihellystä voidaan harjoitella aina ruokaa annettaessa, jolloin samalla puhalletaan. Ruuan avulla voidaan harjoitella luoksetuloa sekä sisällä että ulkona. Aluksi koiraa pitää palkita aina jollain tavalla sen tullessa luokse, myöhemmin satunnaisesti koko koiran elämän ajan. HUOM! Jos on epäilystä, että koira ei alkuharjoittelun aikana tule pillittäessä, ei pilliä käytetä silloin, vaan haetaan koira. Koiralle ei saa myöskään pillittää liikaa tai turhaan, jotta pilli ei koe inflaatiota.
Istuminen/pysähtyminen (piiiiip)
Pysähtymisessä voidaan käyttää yhtä pitkää puhallusta. Sitä voidaan harjoitella aina kun koiran pitää istua, esim. ruokaa annettaessa koiran istuessa puhalletaan samalla pilliin ja näytetään käsimerkki (käsi ylös). Samaa harjoitellaan sekä sisällä että ulkona ja aluksi jälleen koiraa palkitaan aina (makupala, pallonheitto). Harjoitusta vaikeutetaan lisäämällä matkaa koiran ja ohjaajan välillä, pillitetään pysäytys koiran ollessa menossa pois ohjaajan luota (palkkio heitetään tai viedään koiralle sen pysähtyessä) tai koiran tullessa kohti (palkitaan esim. heittämällä palkkio koiran taakse tai koiran taakse valmiiksi asetetulle palkkiolle, ns. taaksepalkitseminen).
Harjoituksia voi tehdä aina silloin, kun koiran tulee pysähtyä ja istuutua: ulosmenon yhteydessä, autosta poistumisen yhteydessä, lenkillä pysähdyttäessä, vapaaksi pääsemisen yhteydessä jne., jolloin palkkiona toimii esim. matkan jatkuminen) -> koira oppii, että pysähtyminen tarkoittaa jonkin mukavan asian alkamista, ei mukavan asian loppumista 
Huomio (pip)
Lyhyttä terävää puhallusta voidaan käyttää koiran huomion herättämiseksi, jolloin koira katsoo ohjaajaan päin. Tätä harjoitellaan erikseen istumisesta/pysähtymisestä, jottei koira sekoita niitä keskenään. Esim. pillitys ja koira katsoo ohjaajaa -> heitetään palkkio koiralle.
Lähihaku (pipipipipi tai pi-piu pi-piu pi-piu)
Lähihaussa puhalletaan esim. useita nopeita lyhyitä puhalluksia pillillä peräkkäin. Sitä voidaan opettaa esim. sirottelemalla makupaloja lattialle tai maahan koiran nähden. Kun koira alkaa etsiä nameja, pillitetään samalla lähihakupillitystä. Tehdään sama, mutta siten, ettei  koira näe makupalojen pudottelua. Kun koira osaa tämän, voidaan makupalojen sijasta laittaa etsittäväksi palloja tai dameja ja koiran etsiessä niitä puhalletaan lähihakupillitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti