keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hevosenomistajan arkea

Kuherruskuukausi Tassen kanssa on ohi ja olemme saaneet maistaa hevosenomistajan arkea. Tässä lyhyt katsaus mitä kaikkea on tapahtunut ja puuhailtu.

Aluksi Tasse tarhasi yksin, mutta ei viihtynyt naapurin kanssa. Yhdistimme Tassen toisen aikalailla samanikäisen ja - kokoisen suokkiruunan kanssa. Pojat ovat melko hyvin tulleet toimeen keskenään, välillä pomottavat vuorotellen toisiaan. Fyysisiä vahinkoja ei ole tapahtunut, henkisetkin vammat ovat jääneet lähinnä heinäkasalta karkoittamisen tasolle.

Tasse liikkuu lähes päivittäin enemmän tai vähemmän ja tunneilla käy 2-4 krt viikossa. Itse pyrin käymään tunneilla kerran viikossa kahdessa ( myös tyttäreni käy sillä tunneilla ja ratsastaa viikottain muutoinkin ) , toinen omistaja kerran kaks viikossa. Uusi arki ja aikataulut hieman teettävät mutta aika hyvin on saatu kaikki sujumaan. Tassella ratsastavat siis meidän kahden aikuisen omistajan lisäksi 3 ala-asteikäistä tyttöä.

Tassen kanssa on menty kentällä tunteja, hypätty vähän, maastoiltu ( nyt vähemmän mutta kunhan kevät ja valoisa aika pitenee niin maastotkin lisääntyvät , juoksutettu liinassa ja irtona, käsitelty maasta, satulalla ja ilman, vikelletty.. vähän kaikenlaista mitä nyt vaan voidaan tehdä.

Käytöskouluakin on jouduttu harjoittelemaan. Tasse yrittää välillä ns. jyrätä taluttaessa ja onkin harjoiteltu kovasti kauniisti sivulla ja perässä kulkemista niin ettei tartte kenenkään roikkua riimussa. Karsinassa käytös on yleisesti todella kilttiä, joskus kavioita puhdistaessa tai suitsia laittaessa saattaa iskeä änkyrä. Tällöin rauhoitetaan tilanne ja rauhallisesti edetään. Pitkäpinnainen se kyllä on, 3 pikkutyttöä saa sitä kerralla harjailla karsinassa tarvittaessa.

Tasse on kotiutunut kivasti talliin. Joskus huomaa, että etenkin iltaisin tuntilaisten lisääntynyt määrä aiheuttaa pientä levottomuutta ja uteliaisuutta. Tasse kun on hurjan sosiaalinen ja rakastaa kaikkia ihmisiä,  toisia hevosia, koiria.. Naapurikarsinan vanha lady on niin ihana, valitettavasti lady ei oikein pidä lähentely-yrityksistä :)

Tasse on aikaisemmin ollut vapaalla heinällä, nyt heinää annetaan 4 krt päivässä ja lisäksi aamuisin ja iltaisin saa pienehkön annoksen kauraa ja iltaisin kivennäisen. Liikuntaa on siis joka päivä jonkinlaista luvassa. Joskus vain ihan kävelyä, taivuttelua maasta, muuta maasta käsittelyä. Joskus irtojuoksutetaan niin että saadaan ylimääräiset virrat pois. Joskus tehdään vain kentällä hyvänmielen harjoituksia selästä: taivuttelua, käyntiä, leppoisaa ravia ilman enempiä päämääriä, joskus taas mennään tunnilla isommassa ryhmässä ja toisinaan yksityistunnilla harjoitellaan mm. ratsastajan istuntaa, apuja, laukannostoa, taipumisia oikeassa asennossa.. Melko monipuolista menoa siis ja kumpikin ratsastaja tekee samoja juttuja ja välillä erilaisia juttuja. Itse ratsastelen ajoittain lisäksi kuolaimettomilla suitsilla.

Terveysongelmia ei ole pojalla ollut, meille tullessaan sai alleen kengät hokkeineen. Viime vuonna oli ollut ilman kenkiä pidemmän pätkän. Kuntoa on kohotettu ja maha onkin saat hieman pienenemään ja kunnon kohoaminen on selkeästi vaikuttanut esim. laukannostoon irtojuoksutuksessa, jossa aikaisemman ravin sijasta Tasse juokseekin melkein mieluummin nykyisin laukassa.

Omat pienet vinkeet se on Tassellakin ja esim. viime viikolla kyllästyi irtojuoksutukseen pienemmällä kentällä. Mitäpä sitä sitten, portille laukassa ja sujuvasti yli. Minä sitten kävelin riimunaru kädessä hepan perässä tarhoille, jonne se oli mennyt kavereita moikkaamaan ja toin sen takaisin toiselle kentälle juoksemaan. Esteitä siis ilmeisesti haluttaa pojalla hyppiä, joten niitäkin pitää jonkun alkaa harjoittelemaan.

Tässä kuvia pikkutyttöjen kehittämästä esityksestä Tassen kanssa. Prinssi ja hänen ritarinsa tallin Talven taittajaisissa viime sunnuntaina.


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti