sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Paimentamassa

Kävimme Rovaniemen lappalaiskoira- porukalla Pellossa Minna Mäntyranta- Mustosen opastamana koiriamme alkukouluttamassa poroille. Jokainen koira oli hommassa täysin ensikertalainen ja kuitenkin kaikki omalla tavallaan osasivat työnsä tehdä, oman tasonsa mukaan. Oli mahtavaa nähdä kuinka koirat toisella kerralla paimensivat poroja. Jopa Aku hillitsi itsensä tarhassa olemalla koko ajan HILJAA, haukkumatta! Mahtavaa, en olisi uskonut että se on noin kuulolla kun saadaan vain korvat kohdilleen.  Me aiotaan ehdottomasti jatkaa paimennusta. Tosin Aku ei vain ollut rättiväsynyt reissun jälkeen kuten arvasinkin, virtaa olisi riittänyt vielä illallakin lenkille lähtöön. Tänään onkin ollut sitten rauhallisempi fiilis koko päivän.

Paimentamisen lisäksi jokainen sai hyvin paljon apuja oman koiransa käytöksestä poroilla ja muutenkin lappalaisten ominaisuuksista. Jokaikinen tarhassa käynyt koira oli erilainen, joten kahta samanlaista koulutustilannetta ei ollut ja oli mielenkiintoista nähdä koirien erilaiset käyttäytymistavat ja miten niistä ruodittiin kelpo paimentajia, myös tästä vilkkaasta teinipojasta.


Paljon lisää kuvia Akusta ja muista paimentajista: http://miiskunkuvat.blogspot.fi/2013/03/poropaimennusta-2332013.html

PS: Tuo punavartinen pötkylä, joka on mulla kädessä.. sillä EI lyöty koiraa vaan sitä käytettiin herättämään koiran korvat pamauttamalla esim. maahan kun Akun pää alkoi käydä kierroksilla poronhajuista. Hommahan ei nimittäin mene niin että koira irti ja ajamaan poroja vaan koira pitää opettaa käyttäytymään rauhallisesti ja kunnoittamaan poroja. Poro ei tarvitse haukkua tai syöksyntää, pelkkä koiran liike tai katse sai porot liikkeelle eikä stressitaso poroilla nouse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti